Inname en dosering

Oxazepam wordt in de meeste gevallen voorgeschreven in de vorm van pillen. Meestal betreft dit een dosering van 10 mg pillen, maar ook de zwaardere 50 mg pillen zijn verkrijgbaar. Daarnaast kan oxazepam intraveneus of intramusculair worden toegediend, hoewel dit niet gangbaar is. Ongeveer drie uur na inname van een oxazepam-pil bereikt het medicijn haar piek in werkzaamheid.

Na nog eens drie uur is het effect uitgewerkt. Deze relatief korte werking is te wijten aan het feit dat oxazepam geen actieve metabolieten bevat. Dit betekent dat je lichaam bij afbraak van het medicijn geen nieuwe werkzame stoffen vormt. Hierdoor wordt oxazepam relatief snel uitgescheiden in de nier. Dit maakt het één van de veiligste benzodiazepines, omdat overdosering simpel te behandelen is door een grote inname van vocht.

Pas op met oxazepam

Toch is het belangrijk om nooit een hogere dosering te gebruiken dan wordt voorgeschreven. Oxazepam is niet hetzelfde als bijvoorbeeld paracetamol. Een hoge dosering oxazepam is nooit gezond. U zult bedrogen uitkomen als u denkt dat een iets hogere dosering oxazepam vast nog meer klachten zal weghalen.

Recept oxazepam

Wanneer u oxazepam voorgeschreven krijgt voor angst- en spanningsgevoelens, zal u in de meeste gevallen de 10 mg oxazepam pillen gaan gebruiken. Afhankelijk van de dosering die wordt voorgeschreven zal u drie tot vier keer per dag een 10 mg oxazepam pil innemen. Wanneer u oxazepam gebruikt voor slapeloosheid, worden vaak ook zwaardere doseringen voorgeschreven, tot 50 mg pillen. Deze neemt u dan meestal een uur voor het slapen gaan in. Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de verpakking. Vraag bij onduidelijkheid de juiste dosering na bij uw arts of de apotheek waar u het medicijn ophaalt.